Naučite izraditi kućni komposter i kolektor za toplu vodu

  • 06.01.2014
  • Tehnologija
  • Slavonski Portal

Od 10.1. do 12.1. u Zelenoj akciji održat ce se radionica samogradnje kućnih kompostera i radionica samogradnje solarnih kolektora. Pozivaju  se svi zainteresirani da se prijave. Radionice su besplatne.
- Radionica samogradnje kućnih kompostera održat ce se u petak, 10.siječnja, od 18:00 do 21:00 sati. - Dvodnevna radionica samogradnje kolektora za solarnu pripremu tople vode održavat ce se u subotu i nedjelju, 11. i 12. siječnja od 10:00 do 18:00. Obje radionice održavaju se u prostorijama Zelene akcije, Zagreb Frankopanska 1, u dvorištu. Svakoj od radionica moći ce prisustvovati maksimalno 20 sudionika. Rok za prijavu na radionice samogradnje kućnih kompostera je srijeda, 8. siječnja,
do ponoći. Rok za prijavu na radionicu samogradnje solarnih kolektora za pripremu tople vode je četvrtak, 9 siječnja, do ponoći. Da bi se prijavili na neku od radionica potrebno je ispuniti vrlo kratki elektronski obrazac  koji se nalazi na adresi:

https://docs.google.com/forms/d/1sHvTUcvzud4ANTVR0gVrlbvqr3PpRsQD58ZBt1h_S9E/viewform

Ukoliko netko nije u mogućnosti ispuniti elektronski obrazac i poslati ga e-mailom, može se prijaviti telefonom, na broj 099 314 9694, također unutar gore navedenih rokova.

VISE O RADIONICI SAMOGRADNJE KUCNIH KOMPOSTERA
Na ovoj četverosatnoj radionici sudionici ce naučiti kako da sami naprave manji vrtni, odnosno balkonski komposter za kompostiranje organskog otpada iz kućanstva. Riječ je o vrlo jednostavnom i jeftinom komposteru kojeg svatko može napraviti uz pomoć lako dostupnih alata, a cijena materijala za njegovu gradnju ne prelazi 200 kuna. Na ovoj radionici svaki od sudionika će imati priliku sam izraditi komposter koji ce po završetku radionice moći ponijeti sa sobom. Voditeljica radionice je Cvijeta Biščević, permakulturna aktivistica, sudionica vise inicijativa vezanih uz urbano vrtlarstvo i
članica udruge Zelena mreža aktivističkih grupa. Radionica je besplatna!

VISE O RADIONICI SAMOGRADNJE SOLARNIH KOLEKTORA ZA TOPLU VODU
Na ovoj dvodnevnoj radionici sudionici ce naučiti kako da sami naprave kolektor za solarnu pripremu tople vode (kolektor grije vodu, ne proizvodi struju). Iako su za izgradnju kompletnog sustava za solarnu pripremu tople vode (takvog koji se može komotno priključiti na kucnu slavinu) potrebni
još neki elementi, izradom solarnih kolektora u samogradnji moguće je ostvariti vrlo velike uštede. Kolektore koji su predmet ove radionice moguće je napraviti uz pomoć  relativno lako dostupnih alata, a za njihovu samogradnju nije potrebno posjedovati nikakve posebne tehničke vještine.
Voditelj radionice je Bruno Motik iz Zelene Mreže aktivističkih grupa,dugogodišnji popularizator različitih tehnologija za uradi-sam održivost.
Radionica je besplatna! Radionice se održavaju uz financijsku  potporu Europske unije  i
njemačke Savezne Zaklade za okoliš (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU).