Projekt "Žene – snaga zajednice 2" predstavljen na Uvodnoj konferenciji u Općini Klakar

  • 30.06.2021
  • Hrvatska i EU
  • Slavonski Portal

Nakon uspješne provedbe projekta "Žene – snaga zajednice" koji se provodio na području Općine Klakar, uvodnom konferencijom službeno je započeo i njegov nastavak. "Žene – snaga zajednice 2".

Na Uvodnoj konferenciji projekta “Žene - snaga zajednice 2”, voditeljica projekta Ana Stanić podsjetila na osnovne podatke: - Općina Klakar 5. siječnja 2021. godine potpisala je ugovor za provedbu druge faze projekta “Žene - snaga zajednice” koji se provodi u sklopu Programa “Zaželi” zapošljavanja žena. Projekt je ukupno vrijedan 1.114.360,00 kuna i u stopostotnom iznosu financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe je 16 mjeseci, od 5. siječnja 2021. do 5. svibnja 2022. godine. Svih 12 zaposlenih žena pohađaju edukaciju za cvjećarku, a to je zanimanje izabrano nakon ankete koju smo proveli među njima. Projekt je iznimno koristan jer su njime osigurana radna mjesta, a istovremeno stariji ljudi dobiju prijeko potrebnu pomoć. Vrlo bitna je i socijalna komponenta, jer se svakodnevnim kontaktima naše starije stanovništvo značajnije uključuje u društvo. Trenutno imamo 78 krajnjih korisnika uključeno u projekt Žene – snaga zajednice 2“

Posao je kako i u prvoj, a tako i sada u drugoj fazi projekta pronašla i Mirjana. "Živim u Ruščici i svi moji korisnici su u Ruščici, zadužila sam prije dvije godine bicikl s kojim obilazim svoje korisnike za koje obavljam sve što trebam", kaže Mirjana Bilandžić.

Hrvatski zavod za zapošljavanje obavezan je partner u svim projektima iz Programa “Zaželi”, naš središnji ured raspisuje natječaje, a mi obavljamo nadzor na terenu. Program “Zaželi” ima veliku vrijednost, odlično je prihvaćen, o tome najbolje govori podatak da je većina korisnika iz prve faze odlučila primati pomoć i u fazi 2. Na području Brodsko - posavske županije u prvoj fazi bilo je zaposleno ukupno oko 640 žena, brinule su o otprilike 2.500 korisnika, a ugovori za fazu 2 još se potpisuju. Sve što se do sada događalo u provedbi projekata vodi k jednom zaključku: potrebna je i faza 3 - riječi su Dinka Glada, voditelja Odjela za tržište rada u slavonskobrodskom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Načelnik općine Klakar Tomislav Pendić izrazio je svoje zadovoljstvo provedbom još jednog europskog projekta na njihovom području, pohvalivši rad voditeljice projekta i njezine zamjenice. - Prva faza Programa “Zaželi” ispunila je sva naša očekivanja, kao i očekivanja zaposlenih žena i krajnjih korisnika. Ovo su vrlo značajni projekti jer potrebe starijeg i nemoćnog stanovništva su velike, a i nova radna mjesta puno znače za cijelu zajednicu. Reakcije tih starijih ljudi, kao i reakcije zaposlenih žena vrlo su pozitivne, stvorila su se prijateljstva, čvrsto su povezani, što je također jako značajno. Vjerujem da su svi prepoznali koliko je potrebno imati ovakve projekte i da se već priprema treća faza, a Općina Klakar će ju spremno dočekati, prijaviti se na natječaj i vjerujemo da će naši stariji sumještani i dalje dobivati pomoć i potporu kakvu zaslužuju - zaključio je načelnik Pendić.