POŽEGA – GOSPINO POLJE

  • 01.03.2021
  • Kultura i obrazovanje
  • Slavonski Portal

  1. korizmeno planinarsko hodočašće Katoličke gimnazije Požega

Na tragu dva održana planinarska hodočašća Gospi od Suza u Pleternicu i biskupijskih  križnih putova, prošle subote, 27. veljače, uspješno je održano prvo korizmeno planinarsko hodočašće učenika i djelatnika Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi  kojem se odazvalo 39 učenika i 5 djelatnika ove škole. Nakon mjeseci socijalne, emocionalne, odgojno-obrazovne i fizičke izolacije, priroda je pružila sigurno i ugodno utočište putnicima sve do  Gospinog polja, sjeverno od Bilog Briga, u župi Vrbova, gdje je marijanska pobožnost prisutna oko 770 godina.

Projekt planinarskog hodočašća u korizmi pripremili su i proveli školski vjeroučitelj vlč Krunoslav Siroglavić i voditelj Školske planinarske družine „Pegaz“ prof Miroslav Paulić, u nadi da će, pogotovo nakon uspješno odrađenog prvog puta, od iduće godine biti uvršten u redoviti školski program. Posebno veseli činjenica da je učenicima podjednako bila važna i potrebna  duhovna i rekreativna dimenzija.  Hodočasnici su tijekom 20 kilometara planinarenja Požeškom gorom od Požege do Gospinog polja iznad  Bilog Briga,  izmolili križni put s prvom postajom na požeškoj Kalvariji i četrnaestom na Gospinom polju. Duhovni program obogaćen je i potpunom 20-minutnom  šutnjom, posebnim osobnim zadatcima tijekom puta i  misnim slavljem pred drevnim, 263 godine  starim kipom  Majke Božje  na Gospinom polju.

Rekreativni, zapravo planinarski dio puta podrazumijevao je, među ostalim, pješačku rutu od škole, Požeškom gorom preko Kalvarije i Sokolovca do podno Vrhovačkoga grada, nakon čega su se pješaci nakratko spustili na cestu u Gradskim Vrhovcima pa prema Škrabutniku gdje su posjetili kapelicu sv Katarine  pred kojom su se i okrijepili. Put  je od Škrabutnika nastavljen   brdima i šumama do Gospinog polja. Rekreativni dio hoda obogatilo je i natjecanje u geocachingu, odnosno potrazi za sedam skrivenih artefakata koji su nekoliko dana ranije postavljeni na ruti kojom se pješačilo. Tu su se najbolje snašli maturanti 4.a razreda, zajedno s  razrednikom prof. Leonardom Đakovićem.

Program je bio protkan  druženjem u prirodi, u kojoj se već nazire proljeće, a završen   misom koju je predslavio  vlč Siroglavić.  Trud pješaka nagradio je i  vlč Valent Furjan, župnik u Vrbovi i Štivici  koji ih je upoznao s poviješću prošteništa Gospe s Gospinog polja i   ponudio okrjepu.

 

Tekst: prof. Miroslav Paulić, vlč Krunoslav Siroglavić i Višnja Mikić

foto: Katolička gimnazija