11. danonoćno čitanje Biblije

  • 23.02.2021
  • Općine BPŽ
  • Slavonski Portal

Zvona na zvoniku okučanske crkve sv. Vida,  u nedjelju, 21. veljače  oglasila su završetak 11. danonoćnog  čitanja Biblije, a  župnik o. Mario Radman služio  je misu zahvalnicu za sve čitače i njihove obitelji te za cijelu župu. Svima je udijelio blagoslov upravo pročitanom  Biblijom.

Čitanje  je počelo na Pepelnicu nakon večernje  mise i obreda pepeljanja, a  trajalo je četiri dana i četiri noći.

Prekidano je samo za vrijeme misa i pobožnosti Križnog puta.

Uz poštivanje svih  epidemioloških mjera, ovogodišnje čitanje  bilo je s bnakanom za   obitelji i prestanak pandemije koronavirusa, a   uz okučanskog župnika čitali su lektori, časne sestre,  članice molitvene zajednice Krvi Kristove, framaši, vjeroučitelji, ministranti, krizmanici, prvopričesnici i ostali  vjernici župa Okučani i Gornji Bogićevci, koji su dolazili i u kasne noće sate iz najudaljenijih mjesta: Vrbovljana, Trnakovca, Ratkovca. U čitanje se uključila i  jedna obitelj iz Daruvara.

Pred  oltarom je bila postavljena   izložba Biblija na različitim jezicima, a uz njih je   upaljena  uljanica, simbol svjetla i uskrslog Krista.

Najaktivniju čitateljicu, Mateju Mijatović djevojku iz Caga, koja je čitala 10 puta po pola sata  i dva  puta bila dežurna uz čitače po četiri  sata, župnik je nagradio Biblijom. Ostali  čitači  dobili na dar Bibliju za mlade,  knjigu o sv. Franji, Novi zavjet i uratke framaša.

Preko sto čitača moglo je u knjigu dojmova  upisati svoja  svjedočenja i doživljaje uz  ovakvo čitanje biblije.  

Dobro je podsjetiti  kako je u povodu pete obljetnice čitanja Biblije u Okučanima snimljen dokumentarni film „Od Postanka do Otkrivenja“ u režiji Milorada Oršulića – Micana. Film se   može pogledati na You Tube kanalu pod nazivom  „Film o čitanju Biblije.“

 

Višnja Mikić