6 savjeta kako urediti dječju sobu

  • 05.12.2020
  • Tehnologija
  • Slavonski Portal

U današnja vremena roditelji veliku pažnju pridonose uređenju dječje sobe. Svi želimo da naši mali prinčevi i princeze imaju svoj mali raj i kutak u stanu ili kući primjeren njihovim uzrastima i njihovim osobnostima. Danas dječja soba mora biti i prostor za spavanje, prostor za učenje i prostor za igranje sa najboljim prijateljima – jednom rječju multifunkcionalni prostor koji zadovoljava gotovo sve potrebe naših mališana, prostor u kojem se naši mališani osjećaju najbolje. Upravo u današnjem članku ćemo Vam predstaviti 6 savjeta kako najbolje urediti dječju sobu, kada uključiti i dijete u uređenje sobe, koje boje zida su najprikladnije za dječake, a koje za djevojčice itd...

 

  1. Inspiracija za uređenje dječje sobe

Prije bilo kakvog uređenja dječje sobe, bitno je da roditelj u glavi ima nekakvu inspiraciju kako bi želio da dječja soba izgleda. Ukoliko niste maštoviti ili sigurni u ono što ste si zamislili u glavi, ukoliko niste sigurni koju boju zida i namještaja odabrati savjetujemo Vam da si pogledate brojne ideje na društvenim mrežema i portalima namijenjenim uređenju interijera. Ne košta Vas ništa, a sigurno ćete dobiti ideju za uređenje dječje sobe kada prelistate fotografije potpuno uređenih i opremljenih dječjih soba. Druga opcija je da si kupite neki od časopia za uređenje interijera gdje dizajneri nude najbolje rješenja za uređenje svakog kutka u našem domu. Posljednja, možda i najbolja opcija, ali ujedno i najskuplja je da se posavjetujete s dizajnerima interijera ili njima u potpunosti prepustite uređenje dječje sobe. Oni će Vam prvo digitalno koristeći najsuvremenije softvere prikazati kako su zamislili sobu Vašeg mališana. Vi ćete možda nešto promijeniti i sve dok ne budete u potpunosti zadovoljni viđenim, neće se krenuti u realizaciju uređenja dječje sobe.

  1. Boje zidova u dječjoj sobi

Danas su dvije najučestalije boje zidova u dječjim sobama plava za dječake i roza za djevojčice. Ipak, današnji trendovi nude i puno više od toga. Mnogi roditelji danas bojaju zidove dječjih soba u žuto, zeleno, narančasto i ljubičasto. Zatim na obojeni zid lijepe brojne naljepnice sa imenima svoje djece ili nekim motivima iz crtića i omiljenih junaka svojih mališana. Postoje i samoljepljive tapete koje mogu prekriti cijeli zid. Bez obzira na današnje trendove i mogućnosti koje svaki roditelj ima na raspolaganju, mi smo mišljenja da i bijela boja zida nije loš odabir sa dječju sobu. Bijela boja je svevremenska, prilagođena je svim dobnim uzrastima i može se kombinirati uz bilo koju drugu boju.

  1. Napravite od sobe 3 zone

Dječju sobu najbolje je podijeliti u 3 zone. Zona za spavanje i pohranu robe. Zona za učenje i pisanje zadaće i zona za igranje. Na ovaj način u sobi će uvijek vladati red. Također vodite računa i o sigurnosti zona. Ako su djeca manja, savjetujemo namještaj sa zaobljenim kutevima, ako postavljate police na zid – dobro ih učvrstite da mogu nositi teret koji ćete postaviti na njih. Ako su djeca mala, nemojte kupovati krevet na kat – jer djeca su radoznala i vole se svagdje penjati.

 

  1. Odabir namještaja

Ukoliko je dječja soba manje kvadrature, svakako Vam savjetujemo da si kupite namještaj po mjeri. Ušparati ćete na prostoru i dobiti na funkcionalnosti. Ukoliko pak posjedujete veći prostor za dječju sobu – vodite računa da prilikom kupovine odaberete namještaj koji je vrlo izdržljiv, jednostavan za održavanje i modularan kako bi „danas sutra“ mogli nadograđivati dječju sobu i prilagođavati je dječjem uzrastu.

 

  1. Rasvjeta u dječjoj sobi

Vrlo je bitno da svaka dječja soba ima jako puno dnevnoga svijetla. Ukoliko imate maleni prozor i u dječju sobu ne prodire dovoljno dnevne svijetlosti, svakako u sobu postavite puno rasvijetnih tijela. Bitno je da svako dijete ima dovoljno svijetla prilikom pisanja domaće zadaće, čitanja i igranja. Ukoliko je osvijetljenje slabo, djeca će naprezati oči i vrlo brzo mogu imati problema sa očima i morati će nositi naočale.

 

  1. Odabir kreveta

Prilikom odabira kreveta, najviše vodite evidenciju o madracu. On je najbitniji i najvažniji za zdravu kralježnicu Vašeg djeteta i miran san. Madrac mora biti dovoljno dugačak i širok – prilagođen uzrastu i visini vašeg djeteta. Bolje kupite jeftiniji krevet, a skuplji madrac. Također ako imate dvoje djece, a svako dijete nema sobu za sebe – idealan odabir je krevet na kat. Tu je najbolje na gornjem katu ugraditi sigurnosnu ogradu da dijete tijekom noći ne bi palo na pod.

 

Nadamo se da smo Vam s ovim člankom barem malo pomogli prilikom uređenja sobe za Vaše najmilije – Vašu djecu! J