NOVA GRADIŠKA - VREBINO BRDO: Molitva, vijenac i svijeće za nevine žrtve Bleiburga i drugih Križnih putova

  • 17.05.2020
  • Nova Gradiška
  • Slavonski Portal

U subotu, 16. svibnja, uz 75. obljetnicu bleiburške tragedije, na Vrebinom Brdu u Novoj Gradiški, tradicionalno je upriličena molitva uz svijeće i cvijeće za nevine žrtve Bleiburga i brojnih  drugih stratišta  žrtava s Križnih putova.

13 godina za redom, od 2007.g.  na Vrebinom brdu, uz podignuti križ, organizira se molitva, uz svijeće i cvijeće, u organizaciji  Udruge ratnih veterana 121 novogradiške  brigade HV i Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Nova Gradiška.  Križ je podignut zauzimanjem obitelji Pevec i Vlaović, a na Vrebinom brdu podignute su i postaje Križnog puta, uz dopuštenje Ministarstva poljoprivrede i šumarstva RH i pomoć Mjesnog odbora „Ljudevit Gaj“.

Kod križa se okupljanje organizira  tradicionalno svake godine tri puta:  25. travnja, 15. svibnja i 14. rujna.

Protekle subote su se u povodu bleiburške tragedije i svih žrtava Križnih putova okupljenima obratili Mato Modrić, iz Udruge ratnih veterana 121 novogradiške brigade i prof Ante Vukšić, predsjednik  Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Nova Gradiška. Riječi molitve nebeskom Ocu za nevine žrtve Bleiburga, zatim žrtve na Vrebinom brdu i na drugim mjestima šireg novogradiškog područja i kao i na brojnim drugim stratištima hrvatskog naroda, uputio je   novogradiški kapelan, vlč Marko Dušak.

Mato Modrić zahvalio je  svima na dolasku i pozvao na ponovni susret i pobožnost  Križnog puta na Vrebino brdo za blagdan Uzvišenja svetog Križa 14. rujna.

Višnja Mikić