Opet u idiličnom tonu

  • 05.10.2018
  • Politika
  • Slavonski Portal

Čitajte u novom broju jedinog županijskog tjednika Brodsko-posavske županije u POSAVASKOJ HRVATSKOJ:

Za svega četiri sata na 11. sjednici Gradskog vijeća Nove Gradiške apsolviran je vrlo raznovrstan i značajan dnevni red gotovo bez disonantnih tonova i uz uočljivu visoku razinu međusobnog poštovanja, usprkos ponekim oprečnim mišljenjima pozicije i opozicije. Najvažnije dvije odluke bile su svakako prihvaćanje polugodišnjeg izvještaj Proračuna i odluka o izmjenama i dopunama Prostornog plana grada, a tome dodajmo još prihvaćanje izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada ali i prihvaćanje izvješća o poslovanju nekoliko tvrtki u vlasništvu grada. Za razliku od svih prijašnjih sjednica ovog saziva Vijeća, aktualni sat jeovog puta bio najmanje zanimljiv, no krenimo ukratko upravo s njim.

                                              Aktualni sat

Marijan Radić (SDP) servirao je pitanje gradonačelniku u svezi postavljanja LED-rasvjete u gradu te pokrenuo inicijativu da grad Nova Gradiška bude prvi grad u Hrvatskoj koji će zabraniti rad nedjeljom. To je dakako zanimljivo i pomalo neobično s obzirom na svjetonazor njegove stranke, no od gradonačelnika je za to dobio potporu.

Marijanu Škara Ivković (s Liste Bigović) je zanimala redovnost isplata gradskih stipendija te je pohvalila izgradnju novih gradskih igrališta, a iz odgovora gradonačelnika Vinka Grgića moglo se saznati kako će za tjedan dana biti otvoreno još jedno i to u Zvonimirovoj ulici.

Jelena Kovre (SDP) je pohvalila obnovu Doma kulture i zatražila u svezi s tim više detalja od gradonačelnika.

Antun Škvorčević (HDZ) u kritičkom oporbenom stilu „bocnuo je“ vladajuće oko neispunjenja programa socijalnih mjera u obimu kako je prvobitno najavljivan, upitao je i zašto se ne provode najavljena 3 kapitalna projekta gradnje komunalne infrastrukture vrijedna 7 milijuna kuna, a imao je i kritičku opasku oko ueđenja vodotoka Šumetlice u centru grada. On naime smatra kako bi moguće jesenske bujice mogle odnijeti navezene veće količine kamenja, a to bi pak moglo začepiti neke kritične točke tog vodotoka te prouzročiti poplave.  

Ljiljana Lukačević (HDZ) je nastavila u stilu predhodnika, vijećnika Škvorčevića, pa članovima pozicije „podcrtala“ kako su izvršili samo 4% od obećanih 12,5 mil. kuna ulaganja u razvoj gospodarstva, a predočila je i podatak kako su obećali realizirati 16 projekata vrijednih oko 13 mil. kuna vezano uz korištenje vlastitih potencijala i sredstva iz drugih izvora, pogotovo u području novogradiškog Industrijskog parka, Tehnološkog inkubatora i CEKOM-a. Tu je gradonačelnik Vinko Grgić u svom odgovoru opširno elaborirao razloge kašnjenja nekih projekata te ustvrdio kako će se efekti sadašnjih aktivnosti osjetiti pred kraj ove i tijekom slijedeće godine.  Iz jednog od gradonačelnikovih odgovora u aktualnom satu doznali smo i za projekt „ZING land-a“, ili “Zemlja igre Nova Gradiška” koji je kandidiran u Hrvatskoj turističkoj zajednici, a kojim će se dobiti dio sredstava za postavljanje roštilj zone i vanjskog fitness centra u naselju Urije. To bi trebalo biti realizirano već do kraja ovog mjeseca rekao je gradonačelnik.

Ljepša Rakas Vujčić (SDP predsjednica GV-a)) je za kraj aktualnog sata upitala gradonačelnika u kojoj su fazi pojedini komunalni radovi u gradu, zanimala ju je i regulacija prometa u gradskoj četvrti Urije a potom je u svojevrsnom dužem monologu vrlo kritički govorila o onome što se događalo 14. rujna ove godine u gradu kada je građanstvo bilo vrlo uznemireno zbog kvara na plinskoj mreži. Ona je ustvrdila kako na svoje upite upućene tvtki Plin projekt (koje je poslala mailom) do danas nije dobila odgovore, te kako nije zadovoljna na koji način iz te tvrtke komuniciraju s građanstvom ali i gradskim vlastima. Na određeni način je pak pohvalila lokalne medije koji su pomogli u toj situaciji. Gospođa Rakas-Vujčić je rekla kako je taj događaj bio za građane traumatičan kao i neki dani tijekom Domovinskog rata kada su obitelji s djecom morali napuštati svoje kuće i stanove u bojazni za vlastiti život.

                                              O ostalim temama

Nakon aktualnog sata nakon kratke i vrlo sadržajne rasprave, uz 2 glasa protiv (HDZ-a) prihvaćan je polugodišnji izvještaj Proračuna, a u svezi s tim zanimljivo je primjetiti kako i neki vijećnici iz redova SDP-a nisu zadovoljni dinamikom provedbe pojedinih projekata pa je bilo i skeptičnih mišljenja kako sve što je planirano baš i neće biti moguće ostvariti. Evo zašto HDZ nije prihvatio taj izvještaj, pojašnjava Ljiljana Lukačević: „Polugodišnje izvješće Proračuna je realan pokazatelj rada gradonačelnika i njegovih suradnika. Kod donošenja proračuna Klub vijećnika HDZ-a imao je skepsu oko tako teškog i bahatog proračuna od 75 milijuna kuna. Bez puno politiziranja pokušavali smo sugerirati predlagatelju, gradonačelniku i suradnicima, da je takav proračun teško ostvariv. Polugodišnje izvješće sada pokazuje da smo imali pravo. Prihodi su u pola godine realizirani samo sa 39 posto godišnjega plana“- rekla je Lukačević. Nakon kraće uvodne prezentacije tvrtke koja je angažirane za izradu detalja vezanih uz Prostorni plan i GUP, uslijedilo je je prihvaćanje odluke o izmjenama i dopunama Prostornog plana grada, te prihvaćanje izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada. Tada su za govornicu redom dolazili nedavno izabrani novi direktor tvrtke Odlagalište d.o.o. Marijan Furić, direktor tvrtke Eko Kong d.o.o. Vlado Ivković, ravnateljica Dječjeg vrtića Nova Gradiška Vera Trobić i voditelj GD Crvnog križa NG Franjo Pavlović kako bi podnijeli izvješća o radu za određeni dio proteklih godišnjih i polugodišnjih razdoblja. Svi su oni iznijeli čitav niz vrlo zanimljivih podataka, pa je prava šteta što taj dio sjednice nisu izravno prenosile lokalne radio postaje jer upravo takve podatke građani trebaju čuti jer je riječ o svakodnevnim životnim problemima a ne lokalnim političkim lamentiranjima i nadmudrivanjima. Puno novosti će biti u sferi prikupljanja i odlaganja komunalnog otpada o čemu će uskoro uslijediti i prava informativna medijska kampanja. Zanimljiv je podatak vezan uz vrtiće o tome kako se iz godine u godinu povećava broj upisane djece. U vrtićima je inače uposleno 49 osoba što je više nego u gradskoj upravi, primjetio je i gradonačelnik te ih pohvalio za zalaganje pogotovo u sadašnjim uvijetima kada se zbog radova na energetskoj obnovi vrtića Maslačak s djecom radi i u prostoru Doma hrvatskih branitelja i vjeronaučnoj dvorani gradske župe BZBDM. Sva spomenuta izvješća su pohvaljena kao i rad tih tvrtki i ustanova što je zapravo uobičajeno bilo i gotovo svih prethodnih godina njihovog postojanja.

 Autor: Antun Toni Brađašević